Bruxismul

 

 

Bruxismul

 

·         Ce este bruxismul?

Bruxismul este termenul tehnic folosit pentru a descrie scrasnitul dintilor. Aceasta reactie involuntara are ca si consecinte degradarea danturii si abrazarea acesteia.

De regula, bruxismul provoaca dureri de cap, migrene, senzatia de inclestare a maxilarului precum si oboseala musculara.

Majoritatea pacientilor care sufera de aceasta afectiune nu sunt constienti de existenta acesteia, dat fiind faptul ca aceasta se manifesta adesea noaptea.

De obicei, aceasta boala este diagnosticata foarte tarziu deoarece cei care sufera de bruxism nu realizeaza ca prezinta simptomele afectiunii. De asemenea, multe persoane cred, in mod eronat, ca dintii trebuie sa se atinga tot timpul. Statistic vorbind, una din patru persoane sufera de bruxism, afectiune care poate fi tratata de stomatologii nostri.

 

·         Ce consecinte provoaca existenta acestei afectiuni?

Direct sau indirect, bruxismul poate cauza multe probleme. Scrasnetul dintilor poate duce la abrazare, ulterior la pierderea acestora. Pacientii isi pot pierde literalmente parti ale dintilor, efectul fiind degradarea sau fisurarea smaltului. Persoane care, de altfel, au o dantura si gingii sanatoase, pot strange din dinti atat de des si atat de tare incat de-a lungul timpului dantura poate capata sensibilitate si pot experimenta dureri de mandibula si de cap.

·         Care sunt simptomele afectiunii?

 Există două feluri de bruxism: cel nocturn (cel mai răspândit), caracterizat de scrâşnirea automată a dinţilor şi contracţii ritmice ale maxilarului şi cel diurn, care este o reacţie la diferiţi stimuli. In timpul unui consult stomatologic de rutina, in general, verificam si simptome fizice ale bruxismului. Semnele bruxismului sunt iniţial la nivelul dinţilor: primele lucruri evidente sunt apariţia fisurilor în smalţ şi modificarea formei, prin tocirea dinţilor laterali şi nivelarea dinţilor frontali, urmate apoi uşor de apariţia sensibilităţii dentare.

Drept cauze ale bruxismului, specialiştii indică numeroase procese ce cumulează mai multe afecţiuni, având ca bază stresul şi anxietatea, frustrările refulate, personalitatea agresivă, competitivă, hiperactivă, pe fondul unor tulburări de ocluzie.

Atunci cand  observam semne ale bruxismului, starea pacientului poate fi supravegheata pe parcursul mai multor sedinte, pentru a fi siguri de existenta problemei inainte de a recomanda si de a incepe tratamentul pentru diminuarea / eliminarea efectelor acestei afectiuni.

Atunci cand o persoana sufera de bruxism, marginile dintilor sunt plate. Dantura este atat de degradata incat smaltul este abrazat, lasand expus interiorul dintilor, care se numeste dentina. Atunci cand este expusa, dentina poate deveni sensibila. Bruxomanii pot prezenta dureri ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM) care se pot manifesta prin pocniri si cracmente articulare. Femeile, care sunt mult mai susceptibile de afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulara (AATM), prezinta si un risc ridicat de afectiuni de tipul bruxismului, posibil datorita faptului ca este mult mai probabil sa sufere de leziuni ale tesutului mandibular din cauza scrasnetului si strangerea dintilor. Stresul si anumite tipuri de personalitati pot reprezenta cauza esentiala a bruxismului. De-a lungul istoriei omenirii, bruxismul a afectat indivizii care sufera de tensiune nervoasa

·           *    Ce cauzeaza bruxismul?

Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a determina cauza exacta a bruxismului, dar se crede ca factorii declansatori sunt atat de ordin psihic, cat si fizic. Printre factorii care contribuie la aparitia bolii se numara stresul sau dereglari ale somnului, o muscatura anormala sau dintii fracturati sau lipsa.

 

·         Care este tratamentul optim pentru aceasta afectiune?

 

Exista mai multe metode de tratament al bruxismului. In cazul in care stresul este cauza cea mai importanta a bruxismului, este nevoie ca pacientii sa gaseasca metode de relaxare. Persoanele pentru care este dificil sa gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat sau stomatologii nostri le pot prescrie un relaxant muscular pentru a-si relaxa musculatura mandibulara. In multe cazuri putem prescrie gutiere nocturne, care impiedica manifestarea simptomelor bruxismului in timpul somnului. Pentru a ameliora durerile musculare, poate fi necesara terapia fizica. Obiectivul terapiei este sa determine bruxomanul sa isi schimbe compo

tamentul invatand modalitate adecvata de relaxare a limbii, dintilor si buzelor. Atunci cand anumite persoane devin constienti de problema, simplul sfat de a-si relaxa limba in sus, cu arcadele dentare separate si buzele inchise, poate fi suficient pentru a-i determina sa-si schimbe comportamentul, eliminand astfel disconfortul. Cu toate acestea, stomatologul poate realiza un dispozitiv bucal, cum ar fi gutiera nocturna, care este menita sa absoarba forta muscaturii care cauzeaza leziuni si dureri, precum si sa ajute la schimbarea comportamentului pacientului.

·         De ce se recomanda o gutiera nocturna?

 

Daca este proiectat corect, dispozitivul de protejare impotriva muscaturii ajuta la impiedicarea mobilitatii patologice a dintilor, la protejarea reconstructiilor cu ceramica si la protejarea danturii de abrazare datorata scrasnetului si strangerii din dinti. O gutiera nocturna este un dispozitiv pentru cavitatea bucala, din plastic, care este purtata pe timpul noptii pentru a preveni scrasnetul dintilor. O spatula linguala este un dispozitiv de plastic care impiedica dintii sa intre in contact.

 

Medicii nostri stomatologi te pot ajuta sa diminuezi si chiar sa elimini consecintele acestei afectiuni! Indrazneste! 

Zambeste pentru tine!