Noua ne plac dintii naturali. Si voua?

Originea cuvantului  „endodontie”  s-ar afla prin lexicul limbii latine reprezentand  „interiorul dintelui” iar, in prezent, endodontia a devenit o specializare  a medicinei dentare care previne si trateaza afectiunile pulpei dintelui afectat. Un tratament de canal (tratament endodontic)  corect efectuat de catre medicul stomatolog poate insemna salvarea dintelui natural, lucru pe care medicii clinicii noastre il pun pe lista prioritatilor.

 

Ce presupune tratamentul endodontic?

Salvarea dintelui natural. Toti stomatologii admit faptul ca cel mai bun implant este propria radacina a dintelui.

Inainte de a incepe tratamentul propriu-zis, pacientul se bucura de anestezie locala, astfel incat intreaga interventie se desfasoara fara durere sau disconfort. Tratamentul incepe prin izolarea dintelui afectat, cu ajutorul digai dentare, de restul cavitatii bucale pentru a nu permite extinderea salivei in afara campului operator, urmata de crearea accesul spre canalele dintelui . Etapa imediat urmatoare consta in extirparea pulpei deteriorate din canalul dintelui, urmata de curatarea microscopica a canalului si prepararea acestuia cu ajutorul acelor manuale si rotative. Pentru curatarea canalului se folosesc solutii speciale, dupa care urmeaza etapa de sigilare si obturare a canalului cu materiale biocompatibile. In majoritatea cazurilor, un dinte care are nevoie de tratament endodontic are coroana distrusa iar reconstructia acesteia reprezinta ultima etapa a tratamentului.

Interventia poate dura pana la doua ore si se poate realiza intr-o singura sedinta, in functie de complexitatea acesteia. Din ce in ce mai multi pacienti prefera tratamentul de canal pentru salvarea dintelui in locul extractiei acestuia, luand in considerare avantajele pastrarii dintelui natural si dezavantajele lipsei acestuia ( este afectata eficienta masticatorie, estetica, fizionomia ).

Un factor extrem de important in realizarea corecta a acestui tratament este dotarea cabinetului medicului stomatolog. Pe langa stiinta medicala, profesionalism, rabdare, meticulozitate si experienta este nevoie si de aparatura de ultima generatie pe piata in domeniu. Aceasta interventie se realizeaza cu ajutorul microscopului. Pornind de la premisa ca poti trata mai bine ceea ce vezi mai bine, microscopul are capacitatea de a mari de pana la 20 de ori campul de lucru ( canalele dintelui ) si se vad cu usurinta detalii pe care ochiul liber nu le poate percepe. Totodata, utilizarea microscopului a condus la cresterea calitatii tratamentului endodontic si la cresterea cotei de succes a acestor interventii.

Tratamentul endodontic presuspune, de asemenea, realizarea unei radiografii post-interventie pentru verificare  insa ce este important de retinut este faptul ca si aparatura radiologica  s-a bucurat de un progres in ceea ce priveste doza de radiatie. In prezent, doza de radiatie primita de la o radiografie dentara este mai mica decat radiatia solara pe care o primim in fiecare zi.

Majoritatea pacientilor care s-au bucurat de aceasta interventie ne-au intrebat care este durata de rezistenta a acesteia iar in cazul in care va puneti aceeasi intrebare, va dam acelasi raspuns: Depinde doar de voi. Cu o igiena adecvata si controale de rutina la medicul stomatolog, pot rezista o viata.

 

Si tot de voi depinde daca alegeti sa purtati cea mai frumoasa si functionala versiune a zambetului vostru! De noi depinde felul  in care ajungem sa va atingem asteptarile. Pentru ca ne pasa de modul in care iti afisezi fericirea!