Sinus Lifting

Sinusurile au doua parti componente:
- cavitatile din osul cranian, care sunt situate in stanga si in dreapta nasului (aceste doua compartimente sunt goale, pline cu aer).
- o membrana care captuseste cavitatea sinusala. Aceasta membrana sinusala (denumita membrana Schneider) este lipita de peretii cavitatii. De regula, sinusurile au un interior curat insa din cauza infectiilor radacinilor molarilor si premolarilor, acest spatiu poate suferi modificari iar una dintre consecinte consta in subtierea peretului osos dintre cavitatea bucala si sinus. Aceasta este situatia in care pacientul este nevoit sa apeleze la interventia unui sinus lift pentru a putea insera implant in locul edentat (fara dinte).
Inserarea unui implant in zona posterioara a maxilarului cu resorbtia osoasa masiva este posibila doar dupa realizarea unei interventii chirurgicale sinus-lifting (de ridicare a membranei sinusale si aditie osoasa). De obicei, acesta interventie este necesara la pacientii care au suferit extractii dentare cu mult timp in urma, in consecinta, sinusul maxilar a coborat ocupand locul dintilor extrasi.

Sinus lifting – procedura

Sinus lifting  este o procedura chirurgicala aditiva care permite inserarea de os artificial sau natural prin ridicarea membranei sinusale.
Pentru ca medicul stomatolog sa precizeze exact cantitatea de os existenta si cea necesara, sunt obligatorii investigatii de baza precum o radiografie panoramica si tomografie computerizata (CT), pentru o vizualizare mult mai detaliata a structurii osoase si a densitatii acesteia.
Dupa finalizarea interventiei, pacientului i se recomanda tratament cu medicamente antiinflamatoare, comprese reci si evitarea efortului.
Trebuie evitata orice manevra care implica presiune in zona sinusurilor, a cavitatilor nazale pentru a nu mobiliza sau compromite grefa de os si a evita complicatiile.
Daca se respecta aceste recomandari, vindecarea primara se realizeaza rapid.
Sunt necesare controale dupa interventie pentru a verifica vindecarea si a suprima firele de sutura.
In general vindecarea completa soldata cu ingrosarea podelei sinusale prin obtinerea de os nou se realizeza in 6 luni. Este nevoie de aceasta perioada de timp pentru a se stabiliza grefa osoasa si a se realiza mineralizarea completa a osului nou format.